Cum stabilim prețul de vânzare?

Viața noastră a tuturor este influențată de prețuri, indiferent că vorbim de viața noastră personală, socială sau viața noastră antreprenorială.

De ce? Pentru că în viața pe Pământ să beneficiem de experiențe cât mai frumoase și diversificate, indiferent de aria în care vorbim, avem nevoie să plătim un preț.

Ce contează cînd se stabilesc prețurile?

Plecând de la cumpărător : utilitatea bunului ce urmează a fi achiziționat de cumpărător; capacitatea de plată a cumpărătorului; costul cumpăăarii din altă parte (de pe alta piată) a bunului / serviciului respectiv; structura cererii formate pe baza unor comportamente sociale.

Plecând de la ofertant: costul de ”producție”; preturile bunului respectiv practicate pe alte piețe.

Plecând de la stat (vezi prețurile la energie și gaze din această iarnă): interventia indirectă a guvernelor în sensul stimularii sau reducerii ofertei si cererii; politicile guvernamentale adoptate pentru mentinerea unor echilibre economice (pe piața muncii, piața agricola, etc.), comportamentul unor mari organizatii cu tentă monopolistă.

Ce tipuri de prețuri în sens larg se practică?

1. Prețuri libere – se formează in condițiile concurenței deschise
2. Prețuri administrate – se formează si se modifică sub influența firmelor cu o poziție cheie sau a statului.
3. Preturi mixte – se formează pe baza tuturor factorilor interni si externi pieței.

Problema naturii esentei pretului nu este nici nouă si nici unitară. A început cu Aristotel, care a constatat că prețul exprimă o măsură a a ceea ce se vinde în procesul schimbului, dar nu și-a putut explica, egalitatea a două bunuri eterogene. Școala clasică a economiei politice a găsit răspunsul la nedumerirea lui Aristotel. Și anume că baza obiectivă a prețului o reprezintă valoarea, prețul fiind expresia în bani a valorii, iar mărfurile care se schimbă între ele, deși deosebite din punct de vedere calitativ, au ca element comun si omogen valoarea creată de munca omenească. Adam Smith în lucrarea ”Avuția națiunilor” în care subliniază că munca este măsură reală a valorii de schimb aproduselor și serviciilor.

În schimb, teoria marginalistă contemporană neagă complet existența valorii, indiferent care ar fi suportul acesteia. Valoarea este considerată o ficțiune creată de imaginația economiștilor clasici, iar prețul nu este legat de valoare. În teoria prețului fără valoare, pretul este considerat ca fiind singura categorie reală recunoscută pe piată; el este determinat exclusiv de dinamica cererii și a ofertei.
Teoria contemporana a pretului nu se limiteaza la cele doua mari directii opuse, așa cum am scris initial. Ținem cont de muncă, cerere, ofertă, utllitatea si raritatea bunurilor și serviciilor, concurență, mediul economic intern si internațional, inclusiv intervenția administrației de stat în mecanismul real al formării prețurilor.

Și, tot contemporan, descoperit de mine, relativ de curând, energia internă a ta ca om, și proprietar de afacere sau vânzător, vibrația ta interioară atunci când stabilești prețurile și atunci când te angajezi în procesul de vânzare.

Cum comunici cu omul din fața ta prețul? Din ce energie? Cum consideri TU prețul produsului și serviciului tău, mare sau mic? Te cunoaște dinainte omul? V-ați conectat ca să povestiți?

Te asigur, că așa cum vezi și crezi tu, va crede și cel din fața ta și te mai asigur că dacaă tu ești RECE și omul din fața ta va fi RECE, chiar dacă poate are mare nevoie de produsul sau serviciul tău. Conectează-te de la inimă la inimă si apoi poți comunica cu adevărat, orice, nu numai prețul.

Vrei și tu să afli mai multe? Urmărește episodul din ”Conversații cu inspirație la cafea” în jurul acestor concepte.

De la inima mea pentru inima ta și inima afacerii tale ❤️

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *