Curba comportamentelor pozitive și negative

Cred că oamenii în aceste timpuri pe care le trăim sunt atât de informați, încât încep să realizeze că nu este suficient să știe ce au de făcut și dacă își doresc să schimbe ceva în viața lor chiar au nevoie să facă, să pună în aplicare ceea ce au aflat sau învățat în diferite cursuri.

Teoria pare că tot mai mulți o știm și chiar refuzăm uneori să reascultăm ceva, pentru că pare că știm, dar vreau să îți spun ceva ce am învățat eu, în prea mulți ani în care am stat ”în minte”, cum spune Peter Sage: „să știi și să nu faci = să nu știi”.

Așa că, pentru că este început de an și cu toții sub o formă sau alta ne propunem să facem o schimbare, dar mai ales dacă ești un lider și dorești să îți influențezi echipa, te rog ascultă până la capăt, vor fi 10 minute alocate eficient din agenda ta! Promit!

Schimbarea se face la nivel celular. Cum îți sună asta?

M-am întrebat de ce este atât de greu să schimbăm obiceiurile care nu ne plac sau care nu ne susțin în obiceiuri care ne susțin? Sau altfel zis, comportamente negative în comportamente pozitive?

Vreau să împărtășesc cu tine azi, ceva ce te va ajuta să îți înțelegi comportamentul, cum îți funcționează creierul și corpul atunci când vrei să faci o schimbare.

Dacă faci ceva în mod repetat, ajungi să faci acel ceva în mod automat, fără să ajungi să îți folosești neorcortexul prefrontal, gândirea critică, analiza decizională, partea de pilot automat fiind preluată de cealaltă parte a creierului, ceea ce este foarte folositor, că nu este nevoie să învățăm în fiecare zi să mergem, să șofăm, să citim etc.

Dar, cum ajungem să facem în mod repetat, cu disciplină, având în vedere că dorim să rescriem un circuit neuronal deja imprimat bine în creierașul și corpul nostru.

Te invit să te gândești că în mod automat, când te trezești faci aceiași pași in fiecare zi, în aceeași ordine, mergi pe același drum la job, îți verifici mailurile și social media, bei cafeaua etc. Tu știi cel mai bine să îți răspunzi, ce nu știu este dacă acele comportamente repetate te susțin sau nu în fiecare dimineață, iarași asta tu decizi.

Eu vreau să îți vorbesc despre cele două curbe ale comportamentelor pozitive și negative.

Avem două linii, una a comportamentelor pozitive și alta a comportamentelor negative.
Să spunem că stabilim ca obiectiv sănătatea și să facem mișcare și să slăbim, având în vedere că așa este la început de an după sărbători. Pentru asta ne propunem să mergem la sală sau să facem exerciții în casă în fiecare dimineață, să ne energizăm. Îți sună cunoscut?

Dar, hai să vedem cum încep și cum evoluează cele două curbe ale comportamentelor pozitive și negative?

Să zicem că vine prima zi să te apuci de program și trebuie să te miști, să îți miști corpul în direcția propusă: să mergi la sală sau să te trezești și să faci exercițiile după program.

Prima dată când mergi la sală sau vrei să te trezești dimineața să faci setul de exerciții după programul cumpărat online, ce se întâmplă? Faci un kilometru de bandă, câteva exerciții si totul doare.

Când termini nu simți mare beneficiu, nu te simți în formă, din contră.

Aceasta ar fi o decizie pe curba pozitivă.

Ce se poate întâmpla în curba negativă? Mintea justifică ceea ce corpul simte. Cum ar suna deciziile din curba negativă? ”Mmmmm cred că nu merg la sală de azi sau când sună ceasul (programat fiind deja să dormi târziu) ”Mmmmm nu mă trezesc de azi”. Ba chiar, în timpul zilei te gândești ”Nu am mai mâncat de mult KFC or Mcdonald’s, aș putea merge să manânc”.

Iată marea provocare atunci când luăm deciziile…

Un cheesburger sau câteva copănele te fac mai gras sau mai nesănătos? O țigară te îmbolnăvește? NU, bineînțes că nu.
Deci, pe curba comportamentelor negative ai o satifacție imediată și nici o consecință negativă vizibilă imediat, în timp ce pe curba comportamentelor pozitive, nu vezi nici o modificare pe corpul tău și totul doare.

Așadar, având în vedere și căile tale neuronale deja scrise cu zona ta de confort, cât și manifestarea, răspunsul corpului în urma implementării deciziei luate conștient, durere, înțelegi de ce cei mai mulți oameni deși își prpun conștient să facă o schimbare sunt conduși de corpul lor și starea lor de bine de acum și ajung să nu mai facă schimbarea, ba de cele mai multe ori să își întărească vechile comportamente?

De ce? Pentru că în mod natural avem tendința să creștem în ceea ce practicăm, facem, punem focus.

Dar, hai să facem fast forward / future paste și să vedem curbele mai departe.

După o lună pe curba comportamentului pozitiv, de la 1 km pe bandă ajungem la 2 km pe bandă, de la trezit cu ceasul în mod forțat ajungem să ne trezească ceasul biologic, de la 5 exerciții pe serie, ajungem la 10/15/20 exerciții pe serie.
Ce se întâmplă pe curba negativă? Nu te trezești, nu mergi la sală, menții confortul, mănânci mai mult, ai 1- 2 kg în plus.

Ce se întâmplă în timp?

Rezultatele se diferențiază exponențial, pot ajunge exponențial extraordinar de bune sau la polul opus devine din ce în ce mai greu să ajungi unde ți-ai propus de fapt la început de an.

Toți avem aceleași 24 de ore, ce facem cu ele ne diferențiază.
Ce îți propun la final?

Vrei să faci o schimbare? Nu îți propune obiective nerealiste. Te angajezi atât de mult să faci ceva, încât ajungi să nu faci nimic, fiind copleșit, nu pentru că tu nu poți, ci pentru că ai corpul condiționat la nivel celular să răspundă așa.

Începe cu un obiectiv, cu pași mici. În cazul exemplului cu mișcarea, dacă vrei să faci mișcare, începe cu un minut pe zi, mărește la 5 minute pe zi, așpoi la 10 minute și tot așa, dar să nu ai nici o zi în care nu faci un tip de mișcare.

Dacă vrei să citești, începe cu o pagină pe zi sau chiar mai puțin, însă nu lăsa să treacă acea zi, fără să citești acea jumătate de pagină.

Îți reamintesc, tendința naturală a noastră, este să creștem în comportamentele și acțiunile pe care le facem. Pe ceea ce punem focus crește. Elimină NU-ul din vocabular căci creierul nostru nu il sesizează. Deci nu te focusa pe a NU mai fi gras, focuseză-te pe a fi sănătos. Nu te focusa pe a NU te mai uita la TV, focuseaza-te pe a citi, a te plimba, a face alte activități care îți aduc valoare. Nu te focucusa pe a spune NU comportamentelor negative, focusează-te pe a spune DA, comportamentelor pozitive.

Comportamente pozitive îți vor crește încrederea în tine și stima de sine, cele negative te vor trage în jos sub multe feluri.
Unii oameni vor ca totul să fie perfect înainte să se apuce de ceva, să aibă starea, însă angajamentul și acțiunea întotdeuna sunt înaintea oricăror realizări. Nu putem vorbi de lideri fără această caracteristică a angajamentului în primul rând față de ei înșiși. Iar, angajamentul întotdeauna este testat de către acțiunile pe care le faci. De leadership ai nevoie și când interacționezi cu oamenii, dar ai nevoie mai ales în relația cu tine.

Este ușor să justifici atunci când distanța dintre cele două curbe este mică, însă este mult mai greu de corectat, schimbat un comportament când distanța între cele două curbe de comportamente pozitive / negative se mărește.
Când vine vorba de angajament sunt câteva tipuri de oameni:
Oameni care nu au obiective, nu vor schimbare și deci nu au pentru ce să își ia un agajament. Oameni care nu au încredere în ei că își pot atinge obiectivele și atunci din nou nu își iau un aganjament. Oameni care își doresc schimbare, dar renunță atunci când viața devine grea. Oameni care își setează obiective, se angajează să le îndeplinească și plătesc prețul schimbării cu ieșirea din zona de confort.

Îți propun să te gândești care sunt congingerile la care trebuie să renunți și ce ai nevoie să redefinești la nivel de mindset în anul 2022 să poți face schimbarea pe care ți-ai propus-o. Declară-ți ție angajamentul pe care ți-l iei în 2022.

Dacă te ajută ce am împărtășit, scrie mai jos ce a ajuns la tine, ce iei cu tine și poți da mesajul mai departe, dacă îl găsești util și pentru alți oameni. Iar dacă ești lider și îți dorești o altfel de creștere, scrie LIDER mai jos și ne găsim în privat să îți spun cum te pot susține

De la inima mea pentru inima ta❤

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *